Masterclass

‘Constructief omgaan met Dilemma’s in Toezicht’

  Marc Dijkstra

  Lid van RvT de Zorggroep en lid van RvT De Hulphond

  "Van onderbuik naar onderbouwd', een zinvolle en praktische dag over integriteitsdilemma's."

   Inge Grimm

   Lid RvC Rabobank West Betuwe, lid RvT ROC Rijn IJssel

   "Integriteit geeft genoeg stof om te bespreken, maar is soms ook kinderlijk eenvoudige in de vorm van stapsgewijs handelen, zoals in de masterclass aangereikt."

    Erik Teiken

    Lid RvT Woningstichting Barneveld

    "Een uitstekende masterclass om je inzichten in integriteitsdilemma's te delen en te versterken met mede-toezichthouders."

     Anoniem

     Directeur

     “Prettige communicatie, goede aanloop en prettige dag gehad.”

      Annette Stekelenburg

      lid RvC, vz RvT, vvz RvT

      Mooi om met en van elkaar te leren.”

      Inschrijven voor deze masterclass?

      Dat kan direct online. We nemen contact met je op om de details te bespreken en kijken uit naar je komst.

      Dilemma's in Toezicht

      Constructief omgaan met Dilemma's in Toezicht'

      Hoe geef ik als toezichthouder inhoud aan integriteit? Hoe kom ik achter de echte beweegredenen van mensen? Hoe kan ik antwoorden op vragen op waarde schatten? Hoe blijf ik als toezichthouder uit de negatieve spiraal rond juridische aansprakelijkheid, risicobeheersing en reputatiemanagment? Hoe kan ik in plaats van het toezicht op integriteit op constructieve wijze handen en voeten geven?

      De professionele toezichthouder wil aan de hand van een weloverwogen, grondige analyse tot de kern komen en zijn – mogelijk ook door zijn intuïtie gestuurde – besluiten gedegen onderbouwen, zonder dat zijn emoties het proces domineren. Een integriteitsdilemma overzichtelijk en inzichtelijk maken, zodat je grip krijgt op de zaak, de juiste afweging maakt en niets wordt overgeslagen. Dát maakt dat een toezichthouder moreel correct handelt, geeft haar/hem gezag, ondersteunt de juiste toon aan de top en het gewenste voorbeeldgedrag.

      Programma

      In deze masterclass gaan we dieper in op:

      • Het definiëren van jouw (integriteits-) dilemma’s;
      • Verdieping van inzicht in jouw eigen beweegredenen;
      • Het oplossen van (integriteits-)dilemma’s aan de hand van een gestructureerde analyse-aanpak;
      • Mogelijkheden en kansen, maar ook valkuilen en risico’s;
      • De menselijke interactie rond een integriteitsdilemma;
      • Simulaties, eigen casuïstiek en lastige situaties.

      Na het volgen van de masterclass:

      • Ken je de dynamiek rond (integriteits-) dilemma’s;
      • Heb je inzicht in en ervaring opgedaan met een gestructureerde analyse-aanpak voor (integriteits-) dilemma’s, die jou helpt de juiste oplossing te kiezen en jouw overwegingen gedegen te documenteren;
      • Ken je de valkuilen en risico’s, maar ook de kansen die de zorgvuldige afweging van
       een integriteitsdilemma je biedt;
      • Kun je de inzichten naar jouw eigen situatie en eigen rol vertalen.

      De masterclass is sterk interactief:

      Er is ruimschoots aandacht voor eigen casuïstiek en ervaringen. Je leert snel (integriteits-) dilemma’s te herkennen, op gestructureerde wijze deze dilemma’s te analyseren, zodat geen stappen worden overgeslagen en op weloverwogen wijze de juiste besluiten worden genomen. De technieken zijn gebaseerd op onze uitgebreide ervaring met Raden van Commissarissen/Toezicht.

      Sprekers

      Marlene-Jans

      Mr. Marlène Jans CCP, compliance- en governance-specialiste, is director bij RSM Netherlands GRC Consultancy B.V., specialisten in governance, risicomanagement en compliance, met haar specifieke focus op integriteit, gedrag en cultuur. Werkzaam geweest voor o.a multinationals, banken, verzekeraars en de AFM. Zij is daarnaast verbonden aan de Vakgroep Financieel Recht van Erasmus Universiteit en auteur van meerdere wetenschappelijke artikelen en boeken, waaronder ‘Governance in beweging – De intern toezichthouder in de semipublieke sector’ over de relatie van de intern toezichthouder met de extern toezichthouder en de accountant in drie (semi)publieke sectoren. Daarnaast oprichter van de Kennistafel Gedrag & Cultuur van de Vereniging voor Compliance Professionals (VCO) en lid van de Commissie Soft Controls van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

      Wilbert de Kroon

      Drs. Wilbert de Kroon, directeur van Diemen & Van Gestel Talentontwikkeling. Ervaren bestuursadviseur, docent op het gebied van boardroom dynamics bij meerdere governance opleidingen. Hij bemiddelt en begeleidt toezichthouders/ commissarissen, organiseert masterclasses (onder meer ‘de kunst van het vragen stellen’ en ‘anders organiseren in nieuwe tijden’) en verzorgt zelfevaluaties van Raden van Toezicht/Raden van Commissarissen.