Masterclass

‘De Kunst van het Vragen Stellen’

Inschrijven voor deze masterclass?

Dat kan direct online. Of bel: 0346 354 354

We kijken uit naar je komst!

Kunst van het Vragen StellenToezichthouden is een vak! Het stellen van de juiste vragen de kern van dat vak. De toezichthouder moet ‘horen wat er niet gezegd wordt’ en doorvragen om alle essentiële informatie te vergaren om te kunnen (be)oordelen of verandering van gedrag van de bestuurder gewenst of noodzakelijk is. Hoe doe je dat?

Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers (column Managementscope): “Vanuit de gedachte ‘één dwaas kan meer vragen stellen dat tien wijzen kunnen beantwoorden’ wordt er wel eens geopperd dat er in elke bestuurskamer een hofnar benoemd zou moeten worden”. De toezichthouder moet die hofnar (durven) zijn. Hij/zij moet de bestuurder kritisch én constructief bevragen en tot de kern komen.

Belangrijke informatie

We gaan op interactieve wijze in op:

 • Board room dynamics, de interactie binnen de RvC/RvT en tussen RvC/RvT en bestuurder
 • Jouw persoonlijke communicatiestijl, sterktes en zwaktes (met voorafgaand aan de masterclass een uitgebreide rapportage en een persoonlijke toelichting daarop)
 • De juiste vragen stellen, doorvragen, wat is het? Hoe doe je dat?
 • Simulaties, eigen casuïstiek en lastige situaties
 

Er is ruimschoots aandacht voor eigen casuïstiek en ervaringen:

Je leert de juiste vragen te stellen, op de juiste momenten en op de juiste toon. De technieken zijn gebaseerd op onze uitgebreide ervaringen met Raden van Commissarissen/Toezicht en op de inzichten van een ervaren beroepsvragensteller, de journalist.

Fred SengersFred Sengers, Journalist en Chinadeskundige. Werkte als freelancer onder meer voor Radio Rijnmond, Mare, Leidsch Dagblad, NRC Handelsblad, Adformatie en Management Team. Fred was mediaredacteur (onderwerpgebied radio en tv) bij Adformatie (het vakblad over reclame, media en marketing) en hoofdredacteur van het vakblad Incentive. Was hoofdredacteur van MarketingTribune bij het uitgeefconcern Reed Elsevier en schreef voor het marketingweblog MarketingPulse. Was adjunct-hoofdredacteur van Nieuwe Revu en eindredacteur van DingenDieGebeuren, het dagelijkse actualiteitenprogramma van de KRO op Radio 1 (later Goedemorgen Nederland). Was eindredacteur van KRO Reporter (onderzoeksjournalistiek). Sinds april 2013 heeft hij zich onder de naam Blogaap als zelfstandige publicist gevestigd met als specialisatie nieuws en informatie over China. Hij geeft gastcolleges, spreekt op congressen en is regelmatig te gast in radio- en tv-programma’s en auteur van het boek ‘Reis door China in 48 Dagen’.

Wilbert de Kroon

 

Wilbert de Kroon, directeur van Diemen & Van Gestel. Ervaren bestuursadviseur, docent op het gebied van boardroom dynamics bij meerdere governance opleidingen. Hij bemiddelt en begeleidt toezichthouders/ commissarissen, verzorgt zelfevaluaties van en organiseert masterclasses voor Raden van Toezicht/Raden van Commissarissen.

 

 • Je bent toezichthouder, commissaris, bestuurder of manager.
 • Je wil ervaring opdoen met kritisch (door)vragen, het stellen van de juiste vragen en het stellen van de vragen op de juiste manier
 • Je wil je verdiepen in de dynamiek van boardroom dynamics
 • Je wil inzicht in jouw persoonlijke communicatiestijlen en wijze van vragen
 • De studiebelasting voor deze masterclass bedraagt 1 dag.
 • Ter voorbereiding: invullen online vragenlijst t.b.v. het persoonlijk communicatiestijlenprofiel: 30 minuten
 • Toelichtend gesprek met adviseur: 30 minuten

 

Na afloop ontvang je een certificaat (6 PE-punten op basis van volcontacturen)

Masterclass

Diemen & Van Gestel
Amersfoortsestraat 78
3769 AL Soesterberg

Parkeergelegenheid op eigen terrein; goed bereikbaar per OV

Reviews & Testimonials

  "Masterclass met heldere, leerzame en scherpe handvatten voor alle toezichthouders/commissarissen die beter willen presteren in hun rol."

  Cas Disse

  Interim & interventie management, Toezichthouder

   “Een uiterst leerzame combinatie van theorie, oefenen en uitwisseling van ervaring en observaties, waardoor je met een scherper zicht op jezelf als toezichthouder en de raden waarin je acteert verder aan de slag kunt.”

   Saskia van Opijnen

   Toezichthouder en Bestuurder

    “Een vraag is het krachtigste beïnvloedingsinstrument wat ik als toezichthouder tot mijn beschikking heb. Het is daarom eigenlijk verplichte kost voor elke toezichthouder de masterclass ‘ De kunst van het vragen stellen’ te volgen.”

    Siert Wieringa

    Lid Raad van Toezicht Achterhoek VO

     “Het is leerzaam om in een zo gemêleerd toezichthoudersgezelschap in veelal interactieve vorm je vraagtechniek te verrijken.”

     Felix van Beek

     Voorzitter Raad van Commissarissen Lyaemer Wonen, lid Raad van Toezicht Swimfun

      “De masterclass heeft me gesterkt in mijn overtuiging dat één goed gestelde vraag beter is dan drie haastig uitgesproken oordelen, en dat blijven doorvragen leidt tot het gesprek dat zo hard nodig is.”

      Bart ten Oever

      Directeur TotalSeat

      Bernadette Janssen

       “Altijd goed om weer even in de spiegel te kijken om beter te communiceren.”

       Bernadette Janssen

       Commissaris Woonservice IJsselland

        “Inspirerende inzichten”

        Bernadette Janssen

        Directeur-bestuurder Zorggroep Liante