Lid Raad van Commissarissen – deltaWonen- Zwolle

Governance, IT & Digitalisering, Raad van Commissarissen, Woningcorporaties

Lid Raad van Commissarissen – deltaWonen- Zwolle

De organisatie en de functie

DeltaWonen

DeltaWonen in één woord: ambitie! Een thuis voor iedereen is hét fundament voor groei en geluk, vindt deltaWonen. ‘Ruimte voor Geluk’ is dan ook de titel van het koersplan. De corporatie wil bijdragen aan een gelukkige samenleving door sterke, circulaire en inclusieve buurten te creëren. Al vanaf 2009 heeft de woningcorporatie ‘duurzaamheid’ als leidend principe.
De corporatie heeft vijf strategische doelen benoemd: Klant voorop, Thuis in de buurt, CO2-neutraal, Medewerkerschap en Fit & financieel gezond. DeltaWonen acteert volgens de kernwaarden professioneel, respectvol, verbindend en verrassend.

In de gemeenten Zwolle, Kampen en Wezep heeft deltaWonen zo’n 15.000 woningen. In goede samenwerking met de drie gemeenten, de collega-corporaties en andere maatschappelijke organisaties zorgt deltaWonen voor de leefbaarheid in de wijken. Centraal staan betaalbare woningen voor mensen met een smalle beurs en een gezond leefklimaat. De huurders zijn tevreden over deltaWonen.

De regio Zwolle staat aan de vooravond van een nieuwe schaalsprong en gaat fors groeien. De vraag naar sociale huurwoningen blijft stijgen. Hier willen mensen graag wonen, werken en leven. De corporatie heeft grote ambities als het gaat om nieuwbouw, beheer en renovatie van de vastgoedportefeuille.
Bij deltaWonen werken circa 200 medewerkers. Goed werkgever- en werknemerschap staan hoog in het vaandel. De ontwikkeling van de medewerkers, werkplezier, zingeving, leiderschap en eigen verantwoordelijkheid krijgen bijzondere aandacht. DeltaWonen is een financieel gezonde organisatie.

Raad van Commissarissen en bestuurder

De bestuurder is formeel verantwoordelijk voor het besturen van de organisatie en het leidinggeven aan de medewerkers. De bestuurder legt hierover verantwoording af aan de Raad van Commissarissen (= RvC).
De RvC bestaat uit zes leden. In 2025 is er ook plaats voor een commissaris-in-opleiding. De RvC houdt toezicht op het bestuur en de algemene gang van zaken in de corporatie, functioneert als klankbord voor de bestuurder en beslist als werkgever over benoeming, beoordeling, beloning, schorsing en ontslag van de bestuurder.
De relatie met de bestuurder en de organisatie is constructief en plezierig. De RvC staat de bestuurder gevraagd en ongevraagd met raad terzijde.
Naast de drie wettelijke taken kent de RvC een vierde taak: in verbinding staan met interne en externe stakeholders, om te weten en gevoel te hebben bij wat er leeft onder de stakeholders.

De sfeer binnen de RvC valt te omschrijven als: open, integer, met aandacht voor elkaar en de organisatie, niet competitief, respectvol, een goede benutting van ieders deskundigheid. Er wordt gewerkt in een ontspannen sfeer en vooral ook met (werk)plezier.
De RvC is divers samengesteld en competent in het toezicht houden. De leden van de Raad zijn zelfkritisch en spreken elkaar aan, ook buiten de jaarlijkse zelfevaluatie. De RvC volgt de Governance Code en hanteert een intern toetsingskader. Alle leden zijn lid van de VTW.

De RvC zoekt een:

LID RAAD VAN COMMISSARISSEN, profiel vastgoed en ICT

Zoals al opgemerkt: deltaWonen heeft een grote ambitie als het gaat om nieuwbouw, beheer en renovatie van de vastgoedportefeuille. De komende jaren zal fors geïnvesteerd worden in de bouw van huurwoningen in Zwolle, Kampen en Oldebroek om aan de toenemende vraag van betaalbare woningen te kunnen voldoen. Jaarlijks wil de corporatie minimaal 230 nieuwe woningen bouwen, met de ambitie om dit zo mogelijk te verhogen naar 325 per jaar. In totaal wordt voor de regio Zwolle een groei van circa 40.000 woningen verwacht. De groei gaat hand in hand met de opgave om de totale woningvoorraad en wijken fasegewijs te verbeteren en CO2-neutraal te maken voor 2050.

Dit zoekt de RvC in de nieuwe commissaris:

Vastgoed-expertise:

  • kennis van en inzicht in vastgoedontwikkelingsprocessen en de financiële aspecten van vastgoedontwikkeling;
  • kennis van en inzicht in strategisch vastgoedbeleid, verantwoord investeren en duurzaamheid;
  • gedegen kennis van projectontwikkeling en strategisch voorraadbeleid aangevuld met kennis van bouw en beheer en de ontwikkelingen op de woningmarkt;
  • kennis van relevante juridische en financiële constructies en ervaring met riskmanagement;
  • visie op duurzaamheid, circulariteit en innovatie binnen vastgoed die aansluit bij de huidige en toekomstige ontwikkelingen;
  • visie op de kwalitatieve ontwikkeling van de (volks-)huisvesting/woningmarkt.

ICT-expertise:

  • kennis van en inzicht in de voor de corporatiesector relevante ontwikkelingen op het gebied van ICT en digitalisering;
  • bekend met de vraagstukken op het gebied van (gegevens-)beveiliging, cybersecurity en AI;
  • kennis hebben over de te maken ethische keuzes binnen de ICT-ontwikkelingen;
  • kunde om te denken in scenario’s en lange termijn perspectief.

Persoonlijkheidskenmerken:

  • betrokken bij de sociaal-maatschappelijke opgaven van deze tijd;
  • omarmen van de visie rondom woon- en leefgeluk en de strategische koers van deltaWonen;
  • het vermogen zich in te leven in de leefwereld van ‘de huurder’, kennis van (latente) huurdersbelangen;
  • stevige, betrokken persoonlijkheid, in staat om een eigen, onafhankelijk oordeel te vormen;
  • openstaan voor dialoog en de standpunten van anderen naast een zelfstandig standpunt;
  • constructief-kritisch en uitdagend op de inhoud, verbindend en respectvol in de relatie;
  • ervaren toezichthouder, bekend met en ervaren in de verschillende rollen van een RvC en bestuurlijke processen;
  • naast zelf-reflecterend vermogen, relativeringsvermogen en humor;
  • woonachtig in de regio Zwolle of met een relevant netwerk door werkzaamheden.

Een uitgebreide profielschets is hier te downloaden.

Bezoldiging 

De bezoldiging van RvC-leden is volgens de VTW-beroepsregel. De benoeming is voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid van een tweede termijn, waarbij de RvC een rooster van aftreden heeft vastgesteld. 

Solliciteren

De selectieprocedure wordt begeleid door bureau Diemen & Van Gestel. Je cv, vergezeld van een motivatiebrief, kun je tot en met 27 oktober via www.diemenenvangestel.nl/vacatures toezenden aan drs. Wilbert de Kroon, directeur. Voor eventuele vragen: 0346-354354.  

  • Sluitingstermijn van de vacature is 27 oktober.
  • De voor-selectiegesprekken met Diemen & Van Gestel vinden plaats in de periode van 28 oktober tot en met 7 november.
  • Eerste ronde selectiegesprekken met de selectiecommissie op 2 december in de ochtend.
  • Tweede ronde selectiegesprekken vinden plaats op 16 december in de ochtend.
  • Inwinnen van referenties, integriteitsscreening en de voorbereiding op de fit- en propertoets: januari 2025.
  • Voorgenomen benoemingsdatum: maart 2025.

Voordat de benoeming plaats kan vinden, beoordeelt de Autoriteit Woningcorporaties de geschiktheid en betrouwbaarheid van de kandidaat conform hun beoordelingskader (te vinden via deze link).

Deel deze vacature