Voorzitter en Lid Raad van Toezicht – Stichting Pallas – Uden

Governance, Onderwijs, Raad van Toezicht

Voorzitter en Lid Raad van Toezicht – Stichting Pallas – Uden

De organisatie en de functie

De organisatie

Stichting Pallas verzorgt op 18 scholen in midden en Zuid Nederland basisonderwijs volgens het principe van het vrijeschoolonderwijs. Het woord ‘vrij’ staat voor het in vrijheid realiseren van de pedagogische inzichten die voortkomen uit de antroposofie. Kinderen leren niet alleen lezen en rekenen, maar ook vreemde talen spreken, dansen, toneelspelen, zingen, schilderen. Ze werken in de tuin en vieren feest. De vrijeschool wil kinderen al die bagage meegeven, zodat zij later van alle markten thuis zijn. Leren is in de vrijeschool leren met hoofd, hart en handen. De eigenheid van het kind staat voorop.

In het voorwoord van het Strategisch Beleidsplan 2024-2028 ‘Wij hijsen de zeilen, op weg naar nieuwe gebieden’ lezen we: “In de periode tot 2028 willen we investeren in de(ze) onderscheidende kenmerken van ons onderwijs, onder meer door het curriculum te herijken en verrijken, onderlinge kennisdeling te bevorderen en medewerkers (bij) te scholen. Als eigentijdse stichting vertalen we nieuwe didactische en pedagogische inzichten naar onze scholen. Leerkrachten krijgen volop de gelegenheid zich te bekwamen in de nieuwste inzichten.”

De besturingsfilosofie ‘De Pallasvloot’ kent de volgende  uitgangspunten/principes:

  • Stuurmanskunst, een goed zeeman wordt ook wel eens nat: leren is een creatief proces (voor en door leerling én leraar).
  • Cartografisch onderzoek: onderzoekend onderwijs vanuit de antroposofie, de wetenschap en empirisch onderzoek.
  • We reizen naar nieuwe gebieden: leerlingen worden voorbereid op de maatschappij van de toekomst.
  • Een schip is zo zeewaardig als zijn bemanning: spreekt voor zich.
  • Varen op kompas: kinderen in de wereld brengen en enthousiast maken voor het leven.
  • “Samen hijsen is ook samen hozen”: samen in voor- en tegenspoed.
  • Respect voor de zee, het water, de wind en de natuur: duurzaamheid staat hoog in het vaandel.

Zo’n 430 mensen (circa 270 FTE) zetten zich dagelijks met hart en ziel in om voor bijna 3700 leerlingen eigentijds en relevant onderwijs te verzorgen, binnen de gangbare kaders van het primair onderwijs. De organisatie wordt geleid door een College van Bestuur (= CvB), dat de missie en realisatie van de doelstellingen van de scholen bewaakt en de continuïteit en onderwijskwaliteit waarborgt.
Iedere school wordt aangestuurd door een schoolleider. Het CvB en de schoolleiders worden ondersteund door een stafbureau op de beleidsgebieden kwaliteit en onderwijs, financiën, personeel, huisvesting, facilitaire zaken en ICT. Het CvB, de schoolleiders en de stafmedewerkers
stemmen hun werkzaamheden af in het schoolleidersoverleg.
Stichting Pallas maakt deel uit van een groep met ruim 90 vrije basisscholen in Nederland.

De Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (= RvT) van Stichting Pallas bestaat uit zes leden met verschillende achtergronden. De RvT is de werkgever van het CvB, houdt toezicht op het reilen en zeilen en is klankbord, gevraagd en ongevraagd. De RvT ondersteunt, denkt mee, spiegelt en adviseert het CvB, kijkend door de ogen van de samenleving. De RVT werkt met een toezichtkader en volgt de Code Goed Bestuur.

De leden van de RvT bezitten samen deskundigheid op bestuurlijk, onderwijskundig, maatschappelijk, financieel, personeel en organisatorisch terrein.

Van de leden van de RvT wordt verwacht dat zij zich blijven verdiepen in de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs in het algemeen en de maatschappelijke taken van de Stichting Pallas in het bijzonder. De leden hebben (minimaal) affiniteit met vrijeschoolonderwijs en de pedagogische inzichten vanuit de antroposofie en zijn zelf maatschappelijk actief. Zij onderschrijven de doelstellingen van Stichting Pallas.

De RvT werkt met de volgende commissies: audit-, code goed bestuur-, onderwijs- en de remuneratiecommissie. Elke commissie heeft een reglement.

De RvT kent binnenkort twee vacatures, waaronder die van voorzitter, en zoekt daarom

EEN VOORZITTER EN EEN LID MET ONDERWIJSKUNDIG PROFIEL

Algemene competenties van de leden van de Raad van Toezicht:

De volgende competenties en inzet zien we graag bij alle leden van de RvT terug:  

  • integriteit, sterk normbesef, zorgvuldigheid; 
  • strategisch inzicht, helikopterview, integratief denken; 
  • kritisch-analytisch oordeelsvermogen; 
  • op hoofdlijnen bekend met ontwikkelingen in het (vrijeschool-)onderwijs;
  • onafhankelijkheid en onpartijdigheid kunnen bewaken; 
  • evenwicht kunnen bewaren tussen toezicht en klankbord zijn en tussen distantie en betrokkenheid; 
  • open, nieuwsgierige en reflectieve houding; 
  • inzetten op positieve relaties in een veilig klimaat;  
  • goede communicatieve vaardigheden, helder en direct; 
  • maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel; 
  • inzicht in het veld van stakeholders (maatschappij/politiek); 
  • kunnen reflecteren op eigen rol, positie, invloed en gedrag;
  • proactieve opstelling; informatie zoeken, dóórvragen, netwerken; 
  • kunnen inspireren en buiten de kaders kunnen denken;  
  • vanuit empathie en verbinding sparringpartner zijn voor het bestuur;  
  • teamspeler met gevoel voor humor; 
  • voldoende beschikbare tijd en commitment. 

Profiel voorzitter

Je hebt stevige ervaring als toezichthouder in een complexe organisatie in een sterk veranderende omgeving. Je hebt ervaring als voorzitter in een bestuurlijke of complexe rol, met inlevingsvermogen voor alle belangen gecombineerd met een “rechte rug wanneer nodig”. Je houdt het overzicht op hoofdlijnen en weet evenwicht te behouden tussen betrokkenheid en op gezonde afstand acteren. Je bent in staat complexe vraagstukken te overzien, te analyseren en hierop te adviseren. Je bent op hoofdlijnen bekend met de ontwikkelingen in het (vrijeschool-)onderwijs en respecteert de beginselen van de antroposofie. Je bewaakt de leidende principes van Stichting Pallas en bevraagt het CvB op de realisatie hiervan.
Je kunt de relatie met interne en externe stakeholders op toezichthoudend niveau goed representeren.
Je bent een gerespecteerde gesprekspartner voor het CvB, een prettige sparringpartner die zich bewust is van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de strategie van Stichting Pallas. Je hebt ervaring met teamvorming, -zelfevaluatie en verdere professionalisering.

Je hebt bij voorkeur meerdere van de volgende kenmerken: 

  • ervaring in het (bege)leiden van verandertrajecten en met leiderschapsontwikkeling;
  • in staat zijn om het ongezegde boven tafel te krijgen en blinde vlekken bespreekbaar te maken in vergaderingen;
  • beschikken over verbindend vermogen, laagdrempelig; 
  • in staat zijn om de regels en procedures te vertalen naar begrijpelijke en praktische toepassing;
  • het vermogen om (morele) dilemma’s te duiden en daarin te adviseren;  
  • een actieve en prettige samenwerkende stijl die door de interne en externe stakeholders wordt gewaardeerd;
  • bekend zijn met bestuurlijke netwerken en toegang daartoe hebben;
  • het zijn van bruggenbouwer tussen de verschillende belangen en meningen;
  • voldoende tijd en beschikbaarheid.

Profiel lid van de Raad van Toezicht met onderwijskundig profiel

Je hebt relevante ervaring binnen het onderwijs. Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen en innovaties binnen het (primair) onderwijsveld en het onderzoeks- en waarderingskader van de onderwijsinspectie. Je hebt ervaring met het waarborgen van de onderwijskwaliteit in een periode van organisatieverandering.
Je hebt minimaal affiniteit, bij voorkeur kennis van en ervaring met de leidende principes van de antroposofie binnen het vrijeschoolonderwijs en “bewaakt” de balans tussen de doelstellingen en gewenste resultaten van algemene- en specifiek vrijeschoolonderwijs.
Je hebt een prikkelende, enthousiasmerende en stimulerende persoonlijkheid. Je kunt constructief-kritisch, zo nodig confronterend doorvragen vanuit invoelingsvermogen met alle betrokken partijen. Een gezond relativeringsvermogen en gevoel voor humor maken ook onderdeel uit van je goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden.

Tijdbeslag  

Op jaarbasis vinden gemiddeld 5 reguliere RvT-vergaderingen plaats op een van de scholen. Daarnaast vinden (commissie)bijeenkomsten plaats in een lagere frequentie. De leden van de RvT brengen bij voorkeur minimaal één werkbezoek aan een Pallas-school per jaar. De voorzitter heeft frequent contact met het CvB. Het is realistisch om uit te gaan van een tijdsinvestering tussen 120 en 180 uur per jaar voor het lid en zo’n 240 uur voor de voorzitter. 

De benoeming is voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid van een tweede termijn, waarbij de RvT een rooster van aftreden heeft vastgesteld. 

Onverenigbaarheden

Het functioneren van voorzitter en lid van de RvT wordt gekenmerkt door integriteit en onafhankelijkheid. Dit betekent dat zij/hij in de uitoefening van de functie op geen enkele wijze – bijvoorbeeld als medewerkers, ouder of lid van de (G)MR – belang heeft bij de Stichting. Ook onverenigbaar is een bestuurlijke of toezichthoudende rol in het PO in het verzorgingsgebied of in het vrije basisschoolonderwijs.

Solliciteren

De selectieprocedure wordt begeleid door bureau Diemen & Van Gestel. Je cv, vergezeld van een motivatiebrief, kun je tot en met 13 oktober via www.diemenenvangestel.nl/vacatures toezenden aan drs. Wilbert de Kroon, directeur. Voor eventuele vragen: 0346-354354.  

  • Sluitingstermijn van de vacature is 13 oktober.
  • De voor-selectiegesprekken met Diemen & Van Gestel vinden plaats in de periode van 14 oktober tot en met 25 oktober.
  • Eerste ronde selectiegesprekken met de selectiecommissie vinden plaats op 8 november.
  • Eventuele tweede ronde selectiegesprekken vinden plaats in de week van 11 november.
  • Benoeming: december.

Deel deze vacature