Masterclass

‘De Juridische Kaders van Toezicht’

Lucy Schmitz
  Lucy Schmitz

  Lid RvC woningcorporatie Intermaris

  “Deze masterclass zet het juridisch kader waarin de toezichthouder opereert weer even op scherp. Verfrissend en actueel”.

  Joost Smit
   Joost Smit

   Voorzitter RvT Triversum, lid RvT Huisartsenposten Amsterdam

   “Een mooie dag waarin duidelijk werd toegelicht wat de juridische ‘piketpaaltjes’ zijn rondom het speelveld van een Raad van Toezicht”.

   Antoinette van Heijningen
    Antoinette van Heijningen

    Lid RvC Hoeksche Waard Wonen

    “Bijzonder prettige en zinvolle wijze om aangenaam bezig te zijn met de rol van de commissaris, de do’s en de don’ts”.

    John van Nimwegen
     John van Nimwegen

     Directeur-bestuurder WormerWonen

     “In een gemoedelijke sfeer met collega’s dilemma’s bespreken onder deskundige begeleiding”.

     Mirjam Soeterbroek
      Mirjam Soeterbroek

      Interim- en Change Manager

      “Ook voor aspirant toezichthouders, adviseurs en interimmers is dit een uitstekende inleiding/update van de geest van de wet- en regelgeving plus jurisprudentie. Goede handvatten voor de praktijk”.

       Jos van Vliet

       voorzitter RvT Zorggroep Oude en Nieuwe Land

       “In één dag heb ik inzicht en overzicht gekregen in de juridische kant van het werk in de Raad van Toezicht. Wat zijn de regels en wat betekenen deze in de praktijk? Goed opgezet, zeer informatief en praktisch bruikbaar”.

       Inschrijven voor deze masterclass?

       Dat kan direct online. We nemen contact met je op om de details te bespreken en kijken uit naar je komst.

       De Juridische Kaders van Toezicht

       De Juridische Kaders van Toezicht

       ‘De Wet’, statuten, regelementen, codes, intern toezicht, extern toezicht, aansprakelijkheid… Het juridische speelveld van de toezichthouder / commissaris is complex en aan verandering onderhevig, voortdurend lijkt het wel.

       Een toezichthouder wil – met collegae- meerwaarde creëren vanuit maatschappelijke betrokkenheid, maar… binnen de juridische kaders! Hoe zien die er precies uit? Wat mag/moet een toezichthouder ‘allemaal’? Wat houdt aansprakelijkheid feitelijk in? Pas als je de juridische kaders vanuit het toezicht kent, zul je in staat zijn om op een goede en effectieve wijze daarbinnen ‘het spel te spelen’.

       Jos Streppel (ervaren toezichthouder, lid monitoringcommissie): “De code kan zeker nog worden verbeterd, vooral door hem eenvoudiger te maken. De remuneratieparagraaf is daar een goed voorbeeld van. Die paragraaf is veel te ingewikkeld geworden.” De masterclass ‘De Juridische Kaders van Toezicht’ schept helderheid in het soms ondoorgrondelijke woud van wetten en regels.

       Programma

       We gaan tijdens deze masterclass dieper in op:

       • Rollen en verantwoordelijkheden van toezichthouder en bestuurders
       • Trends en ontwikkelingen op juridisch gebied
       • Risicobeheersing vanuit wetgeving
       • Wat is aansprakelijkheid, welke normen gelden daarvoor en hoe ver reikt aansprakelijkheid?
       • Belangrijke lessen uit de praktijk
       • Simulaties, eigen casuïstiek en lastige situaties

       Sprekers

       Christine van den Berg

       Mr. Christine van den Berg, partner Legaltree, advocaat. Zij is als docente op het gebied van governance aan diverse onderwijsinstellingen verbonden. Christine is als advocaat werkzaam op het gebied van het civiele bouwrecht, huurrecht, vastgoedrecht en aanbestedingsrecht. Daarnaast voert zij civielrechtelijke- en tuchtrechtelijke procedures en arbitrages, due diligence onderzoek en risico-inventarisaties uit. Zij is voorzitter van de Raad van Commissarissen van een woningbouwcorporatie.

       Wilbert de Kroon

       Drs. Wilbert de Kroon, directeur van Diemen & Van Gestel. Ervaren bestuursadviseur, docent op het gebied van boardroom dynamics bij meerdere governance opleidingen. Hij bemiddelt en begeleidt toezichthouders / commissarissen, verzorgt zelfevaluaties van en organiseert masterclasses voor Raden van Toezicht / Raden van Commissarissen.