Masterclass

‘De Kunst van het Vragen Stellen’

Inschrijven voor deze masterclass?

Dat kan direct online. Of bel: 0346 354 354

We kijken uit naar je komst!

Toezichthouden is een vak! Het stellen van de juiste vragen op de juiste manier is de kern van dat vak. Een toezichthouder moet kunnen ‘horen wat er niet gezegd wordt’ en kunnen doorvragen om het bestuur in staat te stellen zo optimaal mogelijk leiding te geven aan de organisatie. Hoe doe je dat?

Governance-expert prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers verwoordde het zo: “Vanuit de gedachte ‘één dwaas kan meer vragen stellen dat tien wijzen kunnen beantwoorden’ wordt er wel eens geopperd dat er in elke bestuurskamer een hofnar benoemd zou moeten worden”. De toezichthouder moet die hofnar (durven) zijn. Zij/hij moet de bestuurder kritisch én constructief bevragen met het oog op het zo goed mogelijk functioneren van het bestuur en het best mogelijke resultaat.

Voorafgaand aan deze masterclass toetsen we jouw persoonlijke communicatiestijl en krijg je telefonisch persoonlijke uitleg over het resultaat. 

Belangrijke informatie

We gaan op interactieve wijze in op:

 • Board room dynamics, de interactie binnen de RvC/RvT en tussen RvC/RvT en bestuurder
 • Oefenen ‘waardevrij bevragen’
 • Jouw persoonlijke communicatiestijl, sterktes en zwaktes (met voorafgaand aan de masterclass een uitgebreide rapportage en een persoonlijke toelichting daarop)
 • De juiste vragen stellen, doorvragen, wat is het? Hoe doe je dat? 
 • Ervaringen van beroepsvragensteller, Annette van Soest.
 • Simulaties, eigen casuïstiek en lastige situaties
 

Er is ruimschoots aandacht voor eigen casuïstiek en ervaringen:

Je leert de juiste vragen te stellen, op de juiste momenten en op de juiste toon. De technieken zijn gebaseerd op onze uitgebreide ervaringen met Raden van Commissarissen/Toezicht en op de inzichten van een ervaren beroepsvragensteller, de journalist.

Annette van SoestAnnette van Soest, journalist en interviewer met een focus op economie, het bedrijfsleven en de Europese Unie. Ze maakt verdiepende podcasts en radioprogramma’s voor onder andere BNR Nieuwsradio (‘De Nieuwe Wereld’) en Follow the Money (‘Follow the Money interviewt’). Met Mathieu Segers maakt ze de podcast ‘Cafe Europa’. Van ondernemers tot toezichthouders en van wetenschappers tot politici; oprechte interesse in de geïnterviewde is altijd het uitgangspunt. Annette heeft een geduldig oor maar kan ook tegengas geven om tot de kern door te dringen. 

Wilbert de Kroon

Wilbert de Kroon, directeur van Diemen & Van Gestel. Ervaren bestuursadviseur, docent op het gebied van boardroom dynamics bij meerdere governance opleidingen. Hij bemiddelt en begeleidt toezichthouders/ commissarissen, verzorgt zelfevaluaties van en organiseert masterclasses voor Raden van Toezicht/Raden van Commissarissen.

 • Je bent toezichthouder, commissaris, bestuurder of manager.
 • Je wil ervaring opdoen met kritisch (door)vragen, het stellen van de juiste vragen en het stellen van de vragen op de juiste manier
 • Je wil je verdiepen in de dynamiek van boardroom dynamics
 • Je wil inzicht in jouw persoonlijke communicatiestijlen en wijze van vragen
 • De studiebelasting voor deze masterclass bedraagt 1 dag.
 • Ter voorbereiding: invullen online vragenlijst t.b.v. het persoonlijk communicatiestijlenprofiel: 30 minuten
 • Toelichtend gesprek met adviseur: 30 minuten

 

Na afloop ontvang je een certificaat (7 PE-punten op basis van volcontacturen)

Masterclass

Diemen & Van Gestel
Amersfoortsestraat 78
3769 AL Soesterberg

Parkeergelegenheid op eigen terrein; goed bereikbaar per OV

Reviews & Testimonials

  "Masterclass met heldere, leerzame en scherpe handvatten voor alle toezichthouders/commissarissen die beter willen presteren in hun rol."

  Cas Disse

  Interim & interventie management, Toezichthouder

   “Een uiterst leerzame combinatie van theorie, oefenen en uitwisseling van ervaring en observaties, waardoor je met een scherper zicht op jezelf als toezichthouder en de raden waarin je acteert verder aan de slag kunt.”

   Saskia van Opijnen

   Toezichthouder en Bestuurder

    “Een uiterst leerzame combinatie van theorie, oefenen en uitwisseling van ervaring en observaties, waardoor je met een scherper zicht op jezelf als toezichthouder en de raden waarin je acteert verder aan de slag kunt.”

    Saskia van Opijnen

    Toezichthouder en Bestuurder

     “Een vraag is het krachtigste beïnvloedingsinstrument dat ik als toezichthouder tot mijn beschikking heb. Het is daarom eigenlijk verplichte kost voor elke toezichthouder de masterclass ‘ De kunst van het vragen stellen’ te volgen.”

     Siert Wieringa

     Lid Raad van Toezicht Achterhoek VO

      “Het is leerzaam om in een zo gemêleerd toezichthoudersgezelschap in veelal interactieve vorm je vraagtechniek te verrijken.”

      Felix van Beek

      Voorzitter Raad van Commissarissen Lyaemer Wonen, lid Raad van Toezicht Swimfun

       “De masterclass heeft me gesterkt in mijn overtuiging dat één goed gestelde vraag beter is dan drie haastig uitgesproken oordelen, en dat blijven doorvragen leidt tot het gesprek dat zo hard nodig is.”

       Bart ten Oever

       Directeur TotalSeat

        “Altijd goed om weer even in de spiegel te kijken om beter te communiceren.”

        Bernadette Janssen

        Commissaris Woonservice IJsselland

         “Inspirerende inzichten”

         Bernadette Janssen

         Directeur-bestuurder Zorggroep Liante