Masterclass

“De Kunst van het Vragen Stellen’

  Cas Disse

  Interim & interventie management, Toezichthouder

  "Masterclass met heldere, leerzame en scherpe handvatten voor alle toezichthouders/commissarissen die beter willen presteren in hun rol."

   Saskia van Opijnen

   Toezichthouder en Bestuurder

   “Een uiterst leerzame combinatie van theorie, oefenen en uitwisseling van ervaring en observaties, waardoor je met een scherper zicht op jezelf als toezichthouder en de raden waarin je acteert verder aan de slag kunt.”

    Siert Wieringa

    Lid Raad van Toezicht Achterhoek VO

    “Een vraag is het krachtigste beïnvloedingsinstrument wat ik als toezichthouder tot mijn beschikking heb. Het is daarom eigenlijk verplichte kost voor elke toezichthouder de masterclass ‘ De kunst van het vragen stellen’ te volgen.”

     Felix van Beek

     Voorzitter Raad van Commissarissen Lyaemer Wonen, lid Raad van Toezicht Swimfun

     “Het is leerzaam om in een zo gemêleerd toezichthoudersgezelschap in veelal interactieve vorm je vraagtechniek te verrijken.”

      Jacqueline Hulst

      Haagse Hogeschool

      “De masterclass heeft me gesterkt in mijn overtuiging dat één goed gestelde vraag beter is dan drie haastig uitgesproken oordelen, en dat blijven doorvragen leidt tot het gesprek dat zo hard nodig is.”

       Bernadette Janssen

       Commissaris Woonservice IJsselland

       “Altijd goed om weer even in de spiegel te kijken om beter te communiceren.”

       Inschrijven voor deze masterclass?

       Dat kan direct online. We nemen contact met je op om de details te bespreken en kijken uit naar je komst.

       Kunst van het Vragen Stellen

       De Kunst van het Vragen Stellen

       Toezichthouden is een vak! Het stellen van de juiste vragen de kern van dat vak. De toezichthouder moet ‘horen wat er niet gezegd wordt’ en doorvragen om alle essentiële informatie te vergaren om te kunnen (be)oordelen of verandering van gedrag van de bestuurder gewenst of noodzakelijk is. Hoe doe je dat?

       Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers (column Managementscope): “Vanuit de gedachte ‘één dwaas kan meer vragen stellen dat tien wijzen kunnen beantwoorden’ wordt er wel eens geopperd dat er in elke bestuurskamer een hofnar benoemd zou moeten worden”. De toezichthouder moet die hofnar (durven) zijn. Hij/zij moet de bestuurder kritisch én constructief bevragen en tot de kern komen.

       Programma

       We gaan op interactieve wijze in op:

       • Board room dynamics, de interactie binnen de RvC/RvT en tussen RvC/RvT en bestuurder
       • Jouw persoonlijke communicatiestijl, sterktes en zwaktes (met voorafgaand aan de masterclass een uitgebreide rapportage en een persoonlijke toelichting daarop
       • De juiste vragen stellen, doorvragen, wat is het? Hoe doe je dat?
       • Simulaties, eigen casuïstiek en lastige situaties

       Na het volgen van de masterclass:

       • Heb jij je verdiept in de dynamiek van boardroom dynamics
       • Heb je ervaring opgedaan met kritisch (door)vragen, het stellen van de juiste vragen en het stellen van de vragen op de juiste manier
       • Heb je inzicht in jouw persoonlijke communicatiestijlen en wijze van vragen

       Er is ruimschoots aandacht voor eigen casuïstiek en ervaringen:

        Je leert de juiste vragen te stellen, op de juiste momenten en op de juiste toon. De technieken zijn gebaseerd op onze uitgebreide ervaringen met Raden van Commissarissen/Toezicht en op de inzichten van een ervaren beroepsvragensteller, de journalist.

       Succesvolle mensen stellen betere vragen. En als resultaat daarvan krijgen ze betere antwoorden."

       Anthony Robbins

       Sprekers

       Fred Sengers

       Fred Sengers, Journalist en Chinadeskundige. Werkte als freelancer onder meer voor Radio Rijnmond, Mare, Leidsch Dagblad, NRC Handelsblad, Adformatie en Management Team. Fred was mediaredacteur (onderwerpgebied radio en tv) bij Adformatie (het vakblad over reclame, media en marketing) en hoofdredacteur van het vakblad Incentive. Was hoofdredacteur van MarketingTribune bij het uitgeefconcern Reed Elsevier en schreef voor het marketingweblog MarketingPulse. Was adjunct-hoofdredacteur van Nieuwe Revu en eindredacteur van DingenDieGebeuren, het dagelijkse actualiteitenprogramma van de KRO op Radio 1 (later Goedemorgen Nederland). Was eindredacteur van KRO Reporter (onderzoeksjournalistiek). Sinds april 2013 heeft hij zich onder de naam Blogaap als zelfstandige publicist gevestigd met als specialisatie nieuws en informatie over China. Hij geeft gastcolleges, spreekt op congressen en is regelmatig te gast in radio- en tv-programma’s en auteur van het boek ‘Reis door China in 48 Dagen’.

       Wilbert de Kroon

       Wilbert de Kroon, directeur van Diemen & Van Gestel. Ervaren bestuursadviseur, docent op het gebied van boardroom dynamics bij meerdere governance opleidingen. Hij bemiddelt en begeleidt toezichthouders/ commissarissen, verzorgt zelfevaluaties van en organiseert masterclasses voor Raden van Toezicht/Raden van Commissarissen.